Make your own free website on Tripod.com

Rekovac

kopie2.jpg

OPŠTINA REKOVAC

Rekovac
Rekovac
Rekovac
Rekovac
Rekovac
Varoš Rekovac se nalazi na oko 25 km od Kragujevca i 30 km od Jagodine, na reci Dulenki. Prostire se na obroncima Gledićkih planina, u brdovitom kraju koji je poznat pod istorijskim imenom Levač i koji je jedan od najpitomijih delova centralne Srbije. Prirodni potencijal su brežuljkasti predeli između Juhora i Gledićkih planina, čisti izvori, reke, klisure, lekovito bilje, divljač. Spomenici kulture iz različitih perioda, ne samo srpske istorije bitno su obeležje ovog kraja: naselje iz neolita u podnožju brda Blagotin, sedam srednjevekovnih gradova, manastir Kalenić, stare crkve u Velikoj Kruševici, Opariću, Preradovcu.
Poljoprivreda je od davnina zanimanje stanovništva ovog kraja, pa je tako poljoprivredna proizvodnja dominantna grana lokalne ekonomije. Međutim, njeni resursi nisu u potpunosti iskorišćeni. Najveći problem predstavljaju usitnjenost poseda, nedostatak podsticajnih sredstava i neobezbeđen plasman proizvoda. Uzgajivači malina, jagoda i kupina ujedinjeni u udruženja voćara pored uzgoja ove vrste voća apliciraju i kod mnogih donatora predlozima projekata za obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad u ovij grani poljoprivrade. Godišnje se proizvede preko 5000 tona kupina, malina i jagoda što predstavlja osnovu za razvoj voćarastva u ovoj opštini.
Strateški plan Opštine Rekovac bazira se na razvoju poljoprivrede, seoskog turizma i proizvodnji zdrave hrane. Kompanija "Polet" u Belušiću je značajna u proizvodno- prerađivačkoj oblasti. U našoj opštini još rade i ZAD "Blagotin", fabrika kablova I. K. "Provodnici" I. T. "Branko Krsmanović" i drugi.
Za razvoj turizma veliki značaj imaju prirodne atrakcije, interesantne za odmor i uživanje. Levački kraj je poznat i po etnografskim znamenitostima, narodnoj arhitekturi, živom folkloru i samoukim slikarima. Dosadašnja iskustva su pokazala da se kulturno nasleđe i tradicija najbolje čuvaju u etno-muzejima i etno-parkovima. U tom kontekstu opština Rekovac je donela odluku o osnivanju Muzeja na otvorenom "Kalenić", čija je uloga u daljem razvoju turizma, zaštiti i prezentaciji kulturne baštine Levča višestruka.
Za razvoj opštine Rekovac društveno-ekonomska opravdanost postoji, perspektive takođe, i svakako ih treba iskoristiti.
Rekovac
Hotel_Levac_m.JPG

click here to download file

Stanovnika 13551
Površina 366 km2
Okrug Pomoravski
Etički kodeks ponasanja Usvojen
Budžet
Medjunarodni odnosi ne
Pozitivna iskustva ne
Industrijska zona ne
Službe lokalnog ekonomskog razvoja ne

Kontakt
Svetozara Markovića 2, 35260 Rekovac
035 711 070
035 711 077

2003-2006 []REKOVAC[]  site made by GORAN J.

|