Make your own free website on Tripod.com

WWW.REKOVAC.TK ..::No 2::..http://Rekovac.tripod.com

Rekovac
mapa.gif
Istorija Levca i Rekovca
Levac se kao zupa pominje vec u poveljama Simeona Nemanje i Stefana Prvovencanog manastiru Hilandaru, krajem XII i pocetkom XIII veka, kao i u zitiju Svetog Simeona (Nemanje) od Save Nemanjica. Prema ovim navodima Levac je ulazio u sastav drzave velikog zupana Stefana Nemanje. Staro srpsko selo Rekavice prvi put se pominje u pisanim izvorima turskog nacelstva i poreskim dokumentima 1595. godine kao Rakofac. Posle oslobodjenja od Turaka, Rekovac je postao deo knezevine Levac u sastavu jagodinske nahije. Naselje je usoreno oko 1836. g., a status varosice dobilo je 1886. g.
U srpskoj istoriji pominje se krajem 12. veka. Od Vizantije je oslobodjen 1183. godine, za vreme vladavine Stefana Nemanje. Naziv mu je dao knez Lazar Hrebeljanovic, jer se nalazi s leve strane Velike i Zapadne Morave. Zaklonjen planinama i posmatran sa visine lii na veliki levak , a i ceo ovaj kraj od oko 366 kilometara kvadratnih je poznat po vocnjacima i vinogradarima koji za pretakanje rakije i vina upotrebljavaju levak.
REKOVAC
Geografski polozaj 
 
 
Varos Rekovac nalazi se na oko 30 km jugozapadno od Jagodine, na maloj reci Dulenki, u brdovitom kraju koji je poznat pod svojim istorijskim imenom Levac. Sa zapada se uzdizu visoki obronci Gledickih planina, a sa jugoistoka pribrezje planine Juhor. Ceo Levac prosaran je malim ali vodonosnim rekama.
Rekovac se nalazi u Levcu koji se prostire u sredisnjem delu Srbije i u jugoistonom delu Sumadije. Ovaj prostor, u obliku levka izmedju Gledickih planina i Juhora okruzuju reke Dulenka,Gruza, Lepenica, Belica i Temnic.
klikni povecaj
Opsti podaci
 
 
U Rekovcu i Levcu narocita paznja se poklanja poljoprivredi pa je zbog toga Levac najpoznatiji po vocarstvu i vinogradarstvu.
Levacki kraj je takodje poznat po etnografskim znamenitostima, narodnoj arhitekturi, zivom folkloru i samoukim slikarima.
Poseban turistiki znacaj ima veliki broj reka i suma koji pruza mogucnost za raznovrstan sportski i izletnicki ribolov, kao i za lov zbog raznovrsnog zivotinjskog sveta (divlje svinje, srne, lisice, zecevi, fazani).
Opstina Rekovac prepoznatljiva je i po jakoj firmi "
Levac" koja proizvodi vocne rakije, vina i sirupe, te po vrednim uzgajivacima jagodicastog voca koji godisnje proizvedu i po 30 tona malina, jagoda i kupina. I fabrika kablova ( FKS) dd.Provodnici Rekovac
  Danas u varosi Rekovac i jo 32 naseljena mesta ivi oko 17 hiljada stanovnika.
Rekovac spada medju mladja naselja Levaca. Prvi stanovnici ovog naselja doli su iz Crne Gore i bili nastanjeni u gornjem toku reke Dulenke. Naselje je ime dobilo po kucama koje su gradjene na samoj reci i vodenicama koje su se zvale rekavice. Jedna od najstarijih u Rekovcu danas je kuca Dusanke Kacarevic. Gradjena je od blata i drveta, a pokrivena ceramidom. Pred ovom kucom je turska kaldrma. U njenom dvoristu tri jasena i dva bagrema u obimu i do cetiri metra imaju preko 200 godina.
Rekovac je pre 150 godina bio varos zanatlija i trgovaca. Prepoznavao se po velikoj narodnoj pijaci, zelenoj i stocnoj. Radilo je ovde nekada dosta kafana i bilo soba za sve putnike namernike. U Levcu ima jedan hotel "Levac". Na mestu cuvene kafane trgovca Milana Perica, danas je sediste preduzeca "
Levac". Posle drugog svetskog rata i naglog razvoja gradova u okruzenju: Kragujevca, Kraljeva, Trstenika, Krusevca, Paracina i Jagodine, ljudi su isli u " Zastavu" " Kablar", " Petoletku", 14. oktobar"" Staklaru"...
Velika preduzeca u okolnim gradovima propadala su, a Levcani su ostajali golih ruku, bez sredstava za povratak u svoj kraj. Siva ekonomija im u Levac nije mogla doneti nista novo.

2003,2004 ] [ REKOVAC

site made by Goran.J.