Make your own free website on Tripod.com
REKOVAC:: home::
About usServicesProductsContactSitemap
Rekovac,Bare,Belusic,Beocic,Sekuric,Tecic,Oparic,Lepojevic,Komarane,Kavadar,Locika,Dragovo,Vukmanovac,Rabenovac,Krusevica,Lomnica,Sibnica,Siljevica,Raletinac,Preradovac,Kalenicki Prnjavor,Kalenic,Zupanjevac,Ratkovic,Sljivice,Ursule,Lukar,Kaludra,Prevest,Brajnovac,Cikot, Nadrlje,Bogalinac,
  English      Srpski     
    Novo Na Sajtu
     

13/05/2006
Postavljen nov  izgled sajta:) "nadam se da je malo bolji?"

13/05/2006
Stranica za chatanje je izmestena,potrazite pa ce te naci

13/05/2006
Radi se
    Slučajna pozadina
 
       Prijatelji sajta
   Naslovi NET
 NasloviNet=rekovacSekurič website
 www.sekuric.comPodrum Pića Levač
 www.levac.co.yuLinkovi NET
 Najveci Izbor LinkovaProštinac
 ProštinacŠabac webring
 Šabac webringSvilajnac001;
 Svilajnac001REKOVAC
 Rekovac2Proštinac
 Proštinac

Donacijom iz Amerike obnovljen most u Vukmanovcu  12-5-2006

Žikini dolari spas za celo selo

Žika Stevanović, koji živi u Čikagu, inače rodom iz ovog sela, uložio je 1,6 miliona dinara i spasao svoje zemljake da se više ne muče kad krenu na seosko groblje

REKOVAC - Kolski most, koji selo Vukmanovac povezuje s grobljem i njivama, juče je otvoren za saobraćaj. NJegova nosivost je 40 tona, dužina 20 metara, a meštanima sela je od neprocenjive vrednosti jer više ne moraju da pešače više od kilometra da bi stigli do groblja.

Tako bi ostalo do daljnjeg da u pomoć nije pritekao Žika Stevanović, rodom iz ovog sela, koji živi i u Čikagu. On je uložio milion i šeststo hiljada dinara, a opština je za kameni tampon kojim je napravljen nasip izdvojila milion dinara.

OBUZDALI DULENKU

LJubiša Stanojević, šef gradilišta na mostu ispred "Biro-inženjeringa" iz Jagodine, izvođača radova, potvrđuje da su meštani Vukmanovca rešili vekovni problem.
- Most je otvoren za saobraćaj, ali ćemo gaj oš malo doraditi jer reka Dulenka spada u one s veoma čudnom ćudi. Vrlo je brza i specifična, pa često zna da poplavi. Ali, pošto smo sve uradili po projektu, nadam se da neće biti problema - dodaje Stanojević.

- Pešački most, kojim smo do sada prolazili, star je više od sto godina i neprestano smo morali da ga popravljamo. Osim toga, kad voda nadođe, nismo mogli traktorima da odemo do njiva. Letina je zbog toga često stradala jer nismo mogli na vreme da obrađujemo zemlju - dodaje Radovan Stevanović, predsednik Mesne zajednice Vukmanovac.

Laknulo im je i zbog odlaska na seosko groblje.

- Kad nekoga sahranjujemo, mi iz pratnje išli smo preko pešačkog mosta, a mrtvaca je prevozio traktor preko reke. Ali, kad Dulenka nadođe, morali smo kovčeg da prenosimo na rukama - žali se Božica Dimitrijević, čija je njiva baš ispod mosta.

Kaže da je novi most mnogo stabilniji.
- Posle onih obilnih kiša nismo smeli da prelazimo preko pešačkog mosta jer je nesiguran. Zato sam dala ar i po od svoje njive samo da bi novi bio sagrađen - priča Božica.

Ni Jovan Stevanović ne krije radost.
- Znači nam mnogo za selo. Više puta se dešavalo da voda odnese most. Onda smo gazili po reci i mučili se. Ali, mesna zajednica nije imala para za jednu ovakvu investiciju - kaže Jovan.

.

U Rekovcu otvoren pogon za reciklažu      9-5-2006


Sirovina na sve strane
 

Rekovac - U Rekovcu, opštini u Pomoravskom okrugu sa oko 14.000 stanovnika, Predrag Radojčić, u okviru svoje firme Metal Radojčić, otvorio je pogon za skupljanje i sortiranje sekundarnih sirovina kojih ima na pretek i svuda - najviše plastičnih (pet) flaša. Za otvaranje pogona dobio je kredit od Fonda za razvoj srpske Vlade u iznosu 2.000.000 dinara, na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i zaposlio četiri radnika sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja.
- U Rekovcu i okolini sekundarnih sirovina ima na svakom koraku, građani ih nekontrolisano bacaju. Mesečno ćemo nemačkom kupcu firme Šolc u Beogradu isporučiti deset tona u balama presovane pet ambalaže po ceni od 200 evra za tonu - kaže Radojčić.
On je napomenuo da je mašinu za reciklažu i presovanje pet ambalaže i kamion sa "utovarnom rukom" za prevoz sirovina kupio sredstvima kredita. Radojčićevo preduzeće sakuplja i staro gvožđe, uključujući i stare odbačene automobile, te Šolcu mesečno isporuči oko 100 tona, a sakuplja i staklo, papir i drugo.
- Korist je velika, pre svega za prirodnu okolinu - ističe Radojičić, uz napomenu da posao želi da proširi na svih šest opština Pomoravskog okruga, gde bi postavio kontejnere za plastičnu ambalažu kao što je ovih dana učinio u Rekovcu,.
Radojčić ima nameru da gradi novu halu površine oko 1.000 kvadratnih metara i kupi nove mašine i kamione. Konkurisaće, kako kaže, za novi kredit od oko 20.000 evra.

 

Starac se udavio u svom bunaru     23-2-2006

KRAGUJEVAC/REKOVAC - Beživotno telo Kragujevčanina M. M. (63) pronađeno je u ponedeljak, 20. februara, na dnu bunara na njegovom imanju u selu Ratković, nadomak Rekovca. Okolnosti pod kojima je nastradao još nisu potpuno razjašnjene. Kako saznajemo, on je dva dana pre tragedije, kao i obično, otišao u vikendicu da tamo provede slobodne dane.

Kako ga nije bilo do ponedeljka u podne, ukućani su posumnjali da se nešto dogodilo i krenuli da ga traže. Kuća je, kažu komšije, bila zaključana. NJemu nije bilo ni traga ni glasa. Tražili su ga po selu, da vide da nije otišao do prodavnice ili svratio do nekog od svojih poznanika. Posle nekoliko sati traganja, očajni, njegovi najbliži, rešili su da provere i bunare. Pronašli su ga u neograđenom bunaru koji je pokojni M. M. koristio za polivanje bašte. Nije davao znake života, a na lice mesta pozvana je i policija, tvrde komšije.

- U ruci je čvrsto držao ključeve i bio je neobično modar, pa su njegovi posumnjali da ga neko nije ubio i bacio u bunar - pričaju meštani Ratkovića.
U Okružnom sudu u Jagodini nismo uspeli da saznamo kakvi su rezultati obdukcije. Dežurni istražni sudija nije bio siguran da li je nalaz stigao i potvrdio je da niko od njegovih kolega nije izlazio na mesto događaja, već da je slučaj prijavljen, te da je po toj prijavi naložena obdukcija.

Šezdesttrogodišnji M. M. sahranjen je juče na groblju Bozman u Kragujevcu. Okupljena rodbina i prijatelji kažu da je porodici stigla potvrda da je uzrok smrti davljenje i da na telu nije bilo tragova nasilja.

 

 

Centar Rekovca bez gužve
REKOVAC - U etapno uređenje centra Rekovca, odnosno izgradnju gradskog trga, opština će uložiti 14 miliona dinara. Ove godine biće potrošeno oko četiri miliona.

- Popločaćemo glavne ulice, uraditi podzemnu eletroinstalaciju, gradsku česmu i izmestiti pijacu i trafike. U martu bi trebalo da bude završena i izgradnja tržnog centra, započeta pre petnaestak godina, sa 30 lokala, osam stanova i poslovnim prostorom za javno komunalno preduzeće. Samim tim, posebno petkom, koji je pazarni dan, gužve zbog prodaje robe na ulici biće smanjene - kazao je Pavle Mijajlović, predsednik opštine.

Ako bi bio izgrađen i Dulenski kej pored reke Dulenke, glavna ulica bi bila rasterećena saobraćajnog haosa jer bi automobili mogli da se kreću ulicom koja bi bila paralelna sa glavnom, ali s donje strane opštine.
 

Vlasnik kafića optužuje vatrogasce
REKOVAC - Iako istraga povodom izbijanja požara u kafiću "Relaks" u Rekovcu, u petak, 27. januara još nije završena, vlasnik Stanimir Ilić tvrdi da je uzrok njegovog nastanka neispravna električna instalacija i da je požar izbio u šupi u kojoj komšija čuva prepelice. On tvrdi i da je voda u cisterni vatrogasnih kola bila zaleđena.

- Sumnjam da nisu imali dovoljno vode jer su samo kratko gasili vatru. Tih noći bilo je minus 20 stepeni, a preko dana minus 10. Dunav se zamrzao, a da ne zamrzne voda u cisterni! Nisam bio uzrujan jer sam video da gori samo šupa. Da sam znao šta će se dogoditi izneo bih najvrednije stvari. Vatra je na kafić prešla tek kada im je voda nestala.

Najžalosnije je da je ovaj kafić, posle pauze od godinu i po dana radio samo dva vikenda. Vlasnik štetu procenjuje na dva-tri miliona dinara. Kafić je imao 144 kvadrata, a otvoren je 1986. godine.

Nadležni, međutim, demantuju da je voda bila zaleđena.
- Voda bi se najpre zaledila u crevima i pumpama. Jednostavno, vatrogasci Odeljenja u Rekovcu potrošili su 5 tona vode iz cisterne i otišli da je dopune. U međuvremenu je stigla ekipa Vatrogasnog bataljona SUP Jagodina. Požar je lokalizovan i sprečen da se proširi na kuću koja se naslanja na kafić. Šteta je velika zato što je u kafiću bilo puno lakozapaljivog materijala: plastike, salonita, gipsanih ploča - kaže izvor Glasa.
Nadležni tvrde i da je požar kasno primećen i da je prijavljen tek kada je vatra uhvatila krovnu konstrukciju kafića.                                                                                                              ^vrh
 

"Levač" iz Rekovca izašao iz stečaja
REKOVAC - U A. D. "Levač" u Rekovcu upravo je završen stečaj. I pored napora vlasnika Maje Tharakan, koja je kupila 70 odsto društvenog kapitala, i bivšeg rukovodstva, firma nije dobro poslovala, pa je zbog više od 400 dana blokade žiro-računa i dugova od 109 miliona dinara, stečaj bio jedini izlaz za ovu firmu da ne bi otišla u bankrot.

Stečaj u "Levču" bio je među prvima u Srbiji pokrenut po novom Zakonu o stečajnom postupku, uključujući i angažovanje stečajnog upravnika sa licencom.
-Uz pomoć radnika, opštine i Trgovinskog suda, za samo četiri meseca stečaj je celovito zaokružen i doveden u postupak izvršenja plana. To pokazuje da stečaj ne mora biti bauk, niti konačna propast privrednog subjekta. Drago mi je da smo praktično pokazali da je novi zakon apsolutno primenljiv, da se za ovako kratak rok može napraviti reprogram dugova, reorganizovati i pokrenuti proizvodnja na zdravim osnovama - ocenila je Sonja Veselinović, doskorašnji stečajni upravnik.

Veselinovićeva očekuje da će novo rukovodstvo uspeti da vrati nekadašnji renome A. D. "Levač", poznatog po "levačkom gameu", "levačkom rizlingu", "šardoneu", "kaberne sovinjonu" i "rojalu", kao i šljivovici ekstra kvaliteta zbog tehnološkog procesa proizvodnje koji se sastoji u odvajanju koštica i pečenju u bakarnim kazanima.

-Plan je da proizvedemo 30 do 35 vagona vina i 10 vagona rakije. Posedujemo savremenu punionicu pića, kapaciteta 1.500 flaša na sat, a pokrenućemo i proizvodnju voćnih sirupa, što nam je nekada bila osnovna delatnost - kaže Nenad Milisavljević, v. d. direktora A. D. "Levač".
 

U Domu zdravlja u Rekovcu protiv imenovanja novog upravnika
G17 vratio julovce
Novi upravnik Jovanović vratio je Miloševićev režim i kazne iz Bojićevog vremena. Preti otkazima, pokupio je ključeve svih kancelarija, a Hitna pomoć ne može na teren bez njegove dozvole
REKOVAC - Odluka Predraga Drenovakovića, direktora Zdravstvenog centra u Ćupriji, da umesto dr Živote Mrdakovića za novog upravnika Doma zdravlja u Rekovcu imenuje dr Dragana Jovanovića, izazvala je revolt među zaposlenima. Sindikat nezdravstvenih radnika čak je najavio pokretanje inicijative za štrajk. Zaposleni tvrde da G-17 plus postavlja kadrove po partijskoj liniji i da su Drenovaković i Jovanović bili julovci, čime se diktatura ove stranke vratila preko G-17 plus.

- Mene je pozvao čovek iz ćuprijskog Zdravstvenog centra i rekao mi da se ne iznenadim jer sam smenjen, pošto novi direktor postavlja svoje saradnike. Moja dugogodišnja borba za depolitizaciju Doma zdravlja pala je u vodu - kaže Života Mrdaković, bivši upravnik.

- Jovanović je bio visoki funkcioner JUL-a, da bi posle 5. oktobra prešao u PDS i čak postao član Glavnog odbora. Sada se učlanio u G-17 plus, koji u Rekovcu čini jedva tridesetak ljudi. Podsetio bih da je u vreme kada je bio predsednik opštine i upravnik Doma zdravlja Jovanović na sumnjiv način došao do stana - kaže Zoran Radojčić, predsednik OO SDP u Rekovcu i poverenik Sindikata nezdravstvenih radnika.

Zaposleni novog upravnika optužuju da je odmah zaveo strahovladu i poremetio međuljudske odnose, zbog čega je, kao i zbog loših kadrovskih rešenja, bio smenjen nakon što je ovu funkciju obavljao nepunih godinu dana.

-Jovanović je vratio Miloševićev režim i kazne iz Bojićevog vremena, a preti i otkazima. Uzeo je ključeve od svih kancelarija, traži da se isprazni doktorska soba da bi u njoj spavao. Osećamo se kao da smo u SUP-u. Služba Hitne pomoći ne sme da izađe na teren bez njegove dozvole. Priča se da će ugasiti seoske ambulante, a opšte je poznato da je ovo opština sa veoma razuđenim selima i staračkim domaćinstvima, što najbolje pokazuje selo Dobroselica u kome najmlađi meštanin ima 67 godina. Mrdaković je kupio osam novih vozila i otvorio četiri ambulante i to sredstvima Doma zdravlja. Zašto je takav čovek smenjen - pitaju se lekari.

Jovanović na optužbe nije hteo da odgovara. Novinare, rekao je, može da primi samo kao pacijente i da ih ponudi kafom. U opštini smo saznali da je "presvlačenje dresova" ubičajena stvar za lekare u Rekovcu, a "pošto narod u njih gleda kao u bogove, opet ih bira na izborima".

- Jovanović nas je vratio u vreme koje želimo da zaboravimo. Mi treba da hvatamo nove vozove s novim polascima, ali nas u opštini niko nije pitao. Nadam se da ćemo, pošto je usvojen novi zakon, moći da se odvojimo od Zdravstvenog centra u Ćupriji, pa da odbornici biraju upravnika Doma zdravlja - rekao je visoki funkcioner opštine koji je takođe želeo da ostane anoniman.
 

Uslovna sloboda
OSUĐENA ČEDOMORKA
REKOVAC - Opštinski sud u Rekovcu osudio je zbog čedomorstva na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, Slavicu Glišić (41) iz sela Prevešt. Slavica Glišić priznala je, čak i pred TV kamerama u maju prošle godine, da su ona i njena majka Jana od 1985. usmrtile dve bebe, dok su se dve navodno udavile u plodovoj vodi prilikom porođaja koji je sama obavila. Pred sudom se našla samo zbog poslednjeg ubistva jer su ostala krivična dela zastarela.

Sud je Slavici izrekao uslovnu kaznu iako su veštaci neuropsihijatrije ustanovili da je mentalno zdrava, jer je neobrazovana i vaspitno zapuštena osoba, a uzeto je u obzir i to što nema prste na šakama. Slavica je više puta izjavila da ne zna ko su očevi deci, zato što je više muškaraca dolazilo noću kod nje. Za ovo krivično delo predviđena je kazna zatvora od tri godine.       ^vrh
 

 
Zabranite ulaz ministrima
REKOVAC - Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik opštine Jagodina, poručio je preksinoć građanima na osnivačkoj skupštini stranke u Rekovcu da ministrima i partijama koje imaju ministre u Vladi Srbije zabrane ulazak u grad, jer ih se sete samo kad počnu izborne kampanje.

- Ovde u Levču, kad se smrkne, staje život, a u pojedinim selima najmlađi žitelji ušli su u sedmu deceniju života. Devedeset odsto opština u Srbiji za 2005. godinu dobile su za 20 do 40 odsto manja novca nego prošle godine. Vladu male opštine zanimaju samo pred izbore, a poslednjih 30 godina sve vlasti samo nam otimaju - kaže Marković za Glas.

- Iz jagodinske opštine, koju ja vodim, od PDV godišnje se ubire šest milijardi dinara, a vraćeno nam je 71 milion, što je 1,2 odsto. Onda se ministar finansija hvali kako ima suficit. Rekao sam Mlađanu Dinkiću da bi i moja baba na taj način, kad uzme od svake opštine, imala suficit - naglašava Marković i dodaje da u Rekovcu lokalnu vlast drže DS, DSS, SPS i G17, a niko ih od njihovih predstavnika nije posetio od izbora.

- Sve partije imaju i poslanike iz ovog kraja, ali oni od svojih šefova ne mogu ništa da traže. Bivša vlada, koja je imala 15 ministara, ništa nije uradila za Levač - rekao je Marković.

Za predsednika Opštinskog odbora Jedinstvene Srbija izabran je profesor Ljubiša Tomić. Dom kulture u Rekovcu nije mogao da primi sve zainteresovane za Skupštine JS, pa je više od 200 građana ostalo van sale.


<<< Prethodna                                                               Sledeca >>>
 
KnjigaPosetilaca Ucestvuj na Forumu

Rekovac Forum

          Digital Girla

           Baneri

 

 
Rekovac | Levač | Info | Igrice | Razmena banera
 
© 2003-2006. http://rekovac.tripod.com :www.rekovac.tk:     Site made by Goran J.

                                                                                                                                             Ovaj sajt je uradjen bez ikakve novcane ili materijalne naknade